Analýza: Prežitie rieši takmer 2000 podnikateľov v cestovnom ruchu

13.05.2020 Bratislava

Bratislava 13. mája (TASR) – Kríza spôsobená pandémiou nového koronavírusu vo veľkej miere zasiahla oblasť cestovného ruchu. V apríli podnikalo na Slovensku v oblasti cestovných agentúr, cestovných kancelárií a súvisiacich činnostiach 1085 firiem a 771 samostatne zárobkovo činných osôb. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode, podľa ktorej mnohé z týchto podnikov budú bez väčších finančných rezerv nútené svoj biznis ukončiť.

Firmy podnikajúce v cestovnom ruchu aktuálne čelia mnohým problémom. "Ich budúcnosť je veľmi nejasná a závisí od vývoja pandémie, ale aj od toho, ako rýchlo budú po skončení pandémie vytvorené alebo obnovené vhodné podmienky na cestovanie. Už dnes však môžeme predpokladať, že mnohé z týchto firiem bez finančných rezerv alebo finančného zázemia súčasnú krízu neprežijú," myslí si analytička spoločnosti Petra Štěpánová.

V cestovnom ruchu podľa databáz Bisnode podnikalo v apríli 1085 firiem a 771 fyzických osôb, čo predstavuje spolu 1856 subjektov. "Rovnaký počet subjektov v cestovnom ruchu sme zaznamenali v našich databázach aj v roku 2015. Medzi rokmi 2015 a 2016 došlo k poklesu necelých 6 % a straty z roku 2016 dohnal až každoročný mierny nárast. V súčasnosti v tomto segmente tak podniká 1085 firiem a 771 samostatne zárobkovo činných osôb," vyčíslila Štěpánová.

Spomedzi 1085 firiem, ktoré aktuálne podnikajú v cestovnom ruchu, majú najväčšie zastúpenie cestovné kancelárie, ide o 533 subjektov, a cestovné agentúry, ktoré predstavujú 462 firiem. Ostatné rezervačné a súvisiace činnosti vykonávalo v apríli 90 subjektov. V prípade fyzických osôb podnikajúcich v cestovnom ruchu sú najviac zastúpené samostatne zárobkovo činné osoby vykonávajúce činnosti cestovných agentúr, čo je 349 osôb, nasledujú ostatné rezervačné a súvisiace činnosti, čo predstavuje 275 fyzických osôb, a činnosti cestovných kancelárií realizuje 150 podnikateľov.

Od začiatku tohto roka zároveň podľa analýzy ukončilo podnikanie v cestovnom ruchu spolu 20 subjektov, z tohto v siedmich prípadoch išlo o firmu a v 13 o samostatne zárobkovo činné osoby.
 

Vyberte región

mark